Säännöt ja pakolliset varusteet

Yleistä

 1. kilpailusäännöt: IFSS ja Gold Rush Run.
 2. jokaisen musherin on tunnettava nämä säännöt.
 3. koirat oltava sirutettuja ja rokotettuja, ikäraja 18kk, ei roturajoituksia.
 4. kilpailijoilla oltava VUL:n lisenssi voimassa.
 5. kilpailijan on toimitettava kilpailutoimistoon kaksi kappaletta mikrosirulistoja joihin on merkitty kilpailuun osallistuvien koirien nimi ja mikrosirun viisi viimeistä numeroa.
 6. ennen kilpailun alkamista on ajajien kokous mikä on pakollinen kaikille kilpailijoille, jos kilpailija myöhästyy ajajien kokouksesta odottamattomien syiden takia, ylituomari voi evätä tämän säännön ja kilpailijan on hankittava kokouksessa käsitellyt tiedot muulla tavoin ennen kilpailun alkamista.
 7. tapahtuman reitti kulkee poronhoitoalueella. Jokaisen osallistujan valjakko on oltava täydessä kontrollissa. Jos valjakko pääsee karkuun, siittä seuraa hylkääminen. Jokainen kilpailija ottaa itse täyden vastuun mikäli hänen oma koira/koirat aiheuttavat vahinkoa.
 8. rajoitetun-, ja sporttiluokan kilpailijat voivat vaihtaa korjauskelvottoman reen yhden kerran kilpailun aikana, vaihdon tulee hyväksyä kilpailun ylituomari.
 9. mikäli kilpailija keskeyttää kilpailun, tulee siittä välittömästi ilmoittaa kilpailun tuomarille, kilpailija on itse vastuussa itsensä ja koiriensa kuljetuksesta takaisin kilpailukeskukseen.
 10. suksisauvat ovat sallittuja kaikissa luokissa.

Avoimen luokan erityissäännöt:

 1. kilpailijat starttaavat yhden minuutin aikavälein, aikaerot tasoitetaan checkpointeilla
 2. lähtöjärjestys arvotaan 28.3.
 3. kaikki kahdensuuntaiset kommunikaatiolaitteiden käyttö kielletty (matkapuhelimet, älykellot yms). Matkapuhelimen saa, ja suositellaan ottaa mukaan mahdollisia hätätilanteita varten, matkapuhelinta saa käyttää vain hätätilanteessa.  Muuten kuin hätätapauksissa matkapuhelimen ja muiden kommunikaatiolaitteiden käytöstä seuraa 4h aikasakko.
 4. tarvikkeet jotka on rekeen pakattu lähdettäessä, tulee kuljettaa mukana koko kilpailun ajan maaliin saakka, mitään varusteita ei saa jättää uran varteen/checkpointeille, lukuunottamatta tossuja ja koiranruokaa. Mukana olevat varusteet kirjataan ylös ja samat varusteet on oltava rekipussissa maaliin tullessa. Sääntörikkomuksesta seuraa 4h aikasakko.
 5. musheri ei saa ottaa ulkopuolista apua. Sääntörikkomuksesta seuraa 4h aikasakko.
 6. rekeä ei ole mahdollista vaihtaa kilpailun aikana.
 7. eläinlääkärillä ja VET-vastaavalla on lupa ottaa tarkistukseen koira/tiimi missä tahansa vaiheessa kilpailun aikana mikäli on syytä epäillä ettei koira tai tiimi ole kykenevä jatkamaan kilpailusuoritusta. Eläinlääkäri voi yhdessä ylituomarin tai kilpailupäällikön kanssa määrätä koiran pois valjakosta / hylätä tiimin mikäli koirasta/tiimistä havaitaan ettei se ole kykenevä jatkamaan suoritusta. Eläinlääkäri voi myös määrätä toimintaohjeita jotta kilpailija voi jatkaa kilpailua.
 8. avoimen luokan sääntörikkomuksista voi ylituomari harkintansa mukaan antaa varoituksen, 4h aikasakon tai hylätä kilpailusta.

 

Checkpoint

Avoin luokka

 1. kilpailussa on kaksi checkpointtia ja yksi dog-drop -paikka n. 50km ennen maalia
 2. checkpointeilla pidettävä yhteensä 8h pakollista taukoa sekä lähdön aikaeron tasoitus.
 3. etapit ovat n. 75km – 115km – 140km
 4. musherin tulee kirjata itsensä käyneensä checkpointeilla.
 5. koira joka on rekipussissa lasketaan osaksi valjakkoa, ellei musheri halua pudottaa koiraa pois valjakosta.
 6. checkpointilla on käytössä kylmää vettä ja yksi olkipaali per kuski, kuskin on kerättävä heinät ennen lähtöä checkpointilta. Jos kilpailija pitää taukoa uran varrella, kaikki heinät/roskat on kannettava seuraavalle checkpointille / maaliin. Roskaamisesta seuraa 4h aikasakko.
 7. kaikki huoltoon ja koirien ruokintaan liittyvät toimet on sallittu hoitaa vain sen valjakon musheri. Sääntörikkomuksesta seuraa 4h aikasakko.
 8. musherit eivät saa auttaa toistensa tiimien hoidossa, koirien ruokinnassa eivätkä saa lainata/vastaanottaa toistensa varusteita / ruokaa. Sääntörikkomuksesta seuraa 4h aikasakko.
 9. irtovaljakon ja irtokoiran saa ottaa kiinni kuka tahansa.
 10. valjakosta voi jättää koiria checkpointeilla, pois jätetyt koirat tulee ilmoittaa kilpailuhenkilökunnalle. Pois jätetyille koirille tulee jättää vähintään 1kg ruokaa, ellei handleri ota koiraa välittömästi hoitakseen. Handlerittomien kuskien pois jätetyt koirat toimitetaan kilpailukeskukseen.
 11. handlereilla on pääsy checkpointeille, mutta handlerit eivät saa auttaa musheria koirien huollossa.
 12. handleri saa pitää huolta valjakosta pois pudotetuista koirista, handlereille ilmoitetaan paikka josta koirat voi noutaa.
 13. ensimmäiselle checkpointille food drop on sallittu. Eli musher saa toimittaa checkpointille vain ja ainoastaan koiranruokaa.
 14. checkpointeilla ei ole käytössä erillistä varustesäkkiä, kaikki kilpailun aikana tarvittavat tarvikkeet tulee pakata rekeen kilpailuun startattaessa.
 15. mikäli kilpailija keskeyttää, tulee se tapahtua checkpointille.
 16. mikäli kilpailija joutuu keskeyttämään uran varteen eikä pysty jatkamaan, kilpailuhenkilökunta tulee auttamaan kilpailun päätyttyä / 24h kuluttua viimeisestä kontaktista.

 

Rajoitettu ja sporttiluokka

 1. kilpailukeskuksessa koirille on osoitettu oma varikkoalue.
 2. koirat saavat olla ja yöpyä trailerissa / autossa.
 3. valjakosta voi jättää koiria pois ennen seuraavan päivän starttia luokan minimikoiramäärän mukaan, pois jätetyt koirat tulee ilmoittaa kilpailuhenkilökunnalle.

Pakolliset varusteet

 

Rajoitettu ja sporttiluokka:

 • reessä oltava piikkijarru ja jarrumatto
 • kaksi lumiankkuria, sporttiluokassa riittää yksi lumiankkuri
 • 4kpl tossuja / koira käytössä tai mukana
 • kilpailuun startattaessa ravintoa koirille 300g/koira
 • 1kpl valjaat
 • 1kpl pääliinaelementti + 2kpl perävedot

 

Avoin luokka:

 • kaksi lumiankkuria
 • tuulenpitävä extreme survival bag / bivak
 • ensiaputarvikkeet
 • kilpailuun startattaessa 8kpl tossuja / koira
 • kilpailuun startattaessa ravintoa koirille 1kg/koira

 

Lisäksi suositellaan (EI pakollisia) :

 • talvimakuupussi, min 2kg
 • keitin tilavuudeltaan 0,5L / koira + polttoainetta
 • takit koirille
 • ruokaa musherille (kilpailun aikana matkalla ei ole tarjolla mitään)
 • lumilapio
 • roskasäkki
 • extravaatteet: alusvaatteet, takki, housut, talvikengät
 • varavaljaita
 • extravetoliinaelementti
 • magneettinen kompassi
 • kirves tai puukko väh 20cm terällä
 • otsalamppu + akkuja / pattereita
 • reen jalasten vaihtomuovit
 • reen korjaustarvikkeita
 • hätäraketti / -soihtu (housujen taskuun)

Kuollut koira

Jos koira kuolee kilpailun aikana, se tulee toimittaa seuraavalle tai edelliselle checkpointille / maaliin. Koira tulee kuljettaa rekipussissa kunnolla peitettynä kun saapuu checkpointille. Checkpointille sisäänkirjaamisen jälkeen musherin on mahdollisimman nopeasti ilmoitettava kuolleesta koirasta kilpailuhenkilökunnalle, kilpailupäällikölle tai eläinlääkärille. Musher saa jatkaa kilpailua vain ylituomarin tai kilpailupäällikön ja/tai eläinlääkärin luvalla. Musher hylätään kilpailusta jos hän on pahoinpidellyt/kohdellut kaltoin koiraa tai muuten aiheuttanut koiran kuoleman. Musher myös hylätään jos hän on saanut kilpailuhenkilökunnalta kirjallisen kehoituksen jättää koira pois valjakosta jollakin edellisellä checkpointilla. Musherin hylkäämiseen myös johtaa jos kuoleman on aiheuttanut nestehukka tai hypotermia.

 

Protestointi

Protestit tulee jättää kirjallisena ylituomarille tunnin kuluessa maaliin tulosta. Protestimaksu on 100€. Aiheettomia protestimaksuja ei palauteta.

 

Järjestäjä pidättää oikeuden sääntömuutoksiin, kaikista muutoksista ilmoitetaan kilpailun facebook-sivustolla, jo ilmoittautuneille kilpailijoille ilmoitetaan sähköpostitse.