Säännöt

Yleistä

 1. kilpailusäännöt: IFSS ja Gold Rush Run.
 2. jokaisen musherin on tunnettava nämä säännöt.
 3. koirat oltava sirutettuja ja rokotettuja, ikäraja 18kk, ei roturajoituksia.
 4. kilpailijoilla oltava VUL:n lisenssi voimassa.
 5. koiria kilpailuun startatessa vähintään 8 koiraa ja enintään 16 koiraa. Maaliin tullessa valjakossa oltava vähintään 6 koiraa, koira(t) jotka on rekipussissa lasketaan osaksi valjakkoa.
 6. kilpailijan on toimitettava kilpailutoimistoon kaksi kappaletta mikrosirulistoja joihin on merkitty kilpailuun osallistuvien koirien nimi ja mikrosirun viisi viimeistä numeroa.
 7. ennen kilpailun alkamista on ajajien kokous mikä on pakollinen kaikille kilpailijoille, jos kilpailija myöhästyy ajajien kokouksesta odottamattomien syiden takia, ylituomari voi evätä tämän säännön ja kilpailijan on hankittava kokouksessa käsitellyt tiedot muulla tavoin ennen kilpailun alkamista.
 8. kaulaseisinkejä ei ole pakko käyttää millään valjakon koirista.
 9. tapahtuman reitti kulkee poronhoitoalueella. Jokaisen osallistujan valjakko on oltava täydessä kontrollissa. Jos valjakko pääsee karkuun, siittä seuraa hylkääminen. Jokainen kilpailija ottaa itse täyden vastuun mikäli hänen oma koira/koirat aiheuttavat vahinkoa.
 10. irtovaljakon ja irtokoiran saa ottaa kiinni kuka tahansa.
 11. mikäli kilpailija keskeyttää kilpailun, tulee siittä välittömästi ilmoittaa kilpailun tuomarille, kilpailija on itse vastuussa itsensä ja koiriensa kuljetuksesta takaisin kilpailukeskukseen.
 12. suksisauvat ovat sallittuja kaikissa luokissa.
 13. kilpailijat starttaavat kahden minuutin aikavälein, aikaero tasoitetaan Nellim 1&2 -checkpointeilla
 14. lähtöjärjestys arvotaan 5.10.2023 syyskuun aikana ilmoittautuneiden kesken, 1.10. jälkeen ilmoittautuneet starttaavat ilmoittautumisjärjestyksessä.
 15. korjauskelvottoman reen on mahdollista vaihtaa kilpailun aikana checkpointilla, tuomarilta pyydettävä lupa reen vaihtamiseen.
 16. valjakossa ei saa olla ontuvia koiria tullessa checkpointeille.
 17. eläinlääkärillä ja VET-vastaavalla on lupa ottaa tarkistukseen koira/tiimi missä tahansa vaiheessa kilpailun aikana mikäli on syytä epäillä ettei koira tai tiimi ole kykenevä jatkamaan kilpailusuoritusta. Eläinlääkäri voi yhdessä ylituomarin tai kilpailupäällikön kanssa määrätä koiran pois valjakosta / hylätä tiimin mikäli koirasta/tiimistä havaitaan ettei se ole kykenevä jatkamaan suoritusta. Eläinlääkäri voi myös määrätä toimintaohjeita jotta kilpailija voi jatkaa kilpailua.
 18. kilpailijoiden ja handlereiden on käyttäydyttävä asiallisesti kilpailun varikko-alueilla sekä checkpointeilla, asiattomasta käytöksestä seuraa varoituksen jälkeen kilpailijan hylkääminen

Checkpoint

 1. kilpailussa on viisi checkpointtia
 2. yhteensä 8h pakollista taukoa sekä lähdön aikaeron tasoitus pidettävä Nellim 1 ja Nellim 2 checkpointeilla. On musherin vastuulla huolehtia että ennen Nellim 2 -checkpointilta uloskirjautumista taukoa on kertynyt Nellim 1 ja 2 -checkpointeilla yhteensä 8h + aikaeron tasoitus.
 3. Nellim 2 -checkpointilla eläinlääkärin tarkistus, on musherin vastuulla että eläinlääkäri on tarkistanut valjakon ennen kuin kirjaa itsensä lähteneeksi chekpointilta.
 4. etapit ovat n. 95km – 75km – 85km – 85km – 75km – 95km
 5. musherin tulee kirjata itsensä käyneensä checkpointeilla.
 6. Ivalo River Camping 1&2 ja Nellim 1&2 ovat henkilöitettyjä checkpointteja. Roiro on vapaaehtoinen taukopaikka.
 7. koira joka on rekipussissa lasketaan osaksi valjakkoa, ellei musheri halua pudottaa koiraa pois valjakosta.
 8. checkpointeilla Ivalo River Camping 1&2 ja Nellim 1&2 on käytössä erillinen depot-säkki. Musheri on itse vastuussa depot-säkkien toimituksesta checkpointeille, ja sieltä pois.
 9. kaikilla checkpointeilla on käytössä kylmää vettä ja yksi olkipaali per kuski, kuskin / handlerin on kerättävä oljet lähtiessä checkpointilta. Jos kilpailija pitää taukoa uran varrella, kaikki oljet/roskat on kannettava reessä seuraavalle checkpointille / maaliin.
 10. handlereilla on pääsy checkpointeille Ivalo River Camping 1&2 ja Nellim 1&2. Handlerit voivat ohjata valjakon oikealle paikalle, mutta eivät saa auttaa musheria koirien huollossa.
 11. kaikki huoltoon ja koirien ruokintaan liittyvät toimet on sallittu hoitaa vain sen valjakon musheri.
 12. valjakosta voi jättää koiria checkpointeilla Ivalo River Camping 1&2 ja Nellim 1&2. Pois jätetyt koirat tulee ilmoittaa kilpailuhenkilökunnalle. Roirossa ei voi jättää koiria pois valjakosta.
 13. handleri saa pitää huolta valjakosta pois pudotetuista koirista, handlereille ilmoitetaan paikka josta koirat voi noutaa.
 14. Roiro-checkpointilla tuvassa voi käydä lämmittelemässä, syömässä ja kuivattelemassa varusteita, mutta tuvassa nukkuminen on kielletty
 15. mikäli kilpailija keskeyttää, tulee se tapahtua checkpointille. Roiroon ei ole mahdollista keskeyttää.
 16. mikäli kilpailija joutuu keskeyttämään uran varteen eikä pysty jatkamaan, kilpailuhenkilökunta tulee auttamaan kilpailun päätyttyä / 24h kuluttua viimeisestä kontaktista.

Pakolliset varusteet

 • GPS (kilpailureitti tulee ladattavaksi ennen kilpailua)
 • VET-kirja (saa järjestäjältä)
 • Kompassi
 • Lumilapio
 • Kirves
 • talvimakuupussi, rating vähintään -30C
 • Ensiaputarvikkeet
 • Extreme talvivaatetus missä näkyvät heijastimet
 • Extra vaihtovaatteet: aluskerrasto, päällikerrasto, sukat ja talvikengät
 • 8 tossua / koira, mukaan lukien käytössä olevat
 • Otsalamppu ja pattereita
 • Valotikku ja hätäsoihtu (toinen oltava housujen taskussa)
 • Väh 40cm vaijeri tai ketju poisjätettäville koirille, vähintään yksi per koira kilpailun minimikoiramäärän mukaan. Valjakon levätessä kaikkien koirien tulee olla kytkettynä kaulapannastaan vaijeriseen pääliinaan vaijerilla tai ketjulla.
 • Vararuokaa koirille vähintään 500g/koira, erilleen pakattuna, sinetöitynä järjestäjän toimesta. Normaaleissa olosuhteissa tulee kuljettaa maaliin käyttämättömänä, mikäli joutuu käyttämään tulee siittä välittömästi seuraavalla checkpointilla raportoida kilpailuhenkilökunnalle.
 • Vararuokaa musherille vähintään 500g
 • keitin tilavuudeltaan vähintään 0,5L / koira
 • Jätesäkki
 • Extreme wind bag, väh 1,2kg TAI vaihtoehtoisesti teltta ja normaali tuulipussi

Depot-säkki voi sisältää mm.

 • Ankkureita
 • Koirien takit
 • Vilttejä
 • Otsalampun pattereita
 • Ranteenlämmittimiä
 • Voiteita / linimenttejä
 • Tossuja
 • Jalasmuoveja
 • Bensaa keittimeen

Kuollut koira

Jos koira kuolee kilpailun aikana, se tulee toimittaa seuraavalle tai edelliselle checkpointille / maaliin. Koira tulee kuljettaa rekipussissa kunnolla peitettynä kun saapuu checkpointille. Checkpointille sisäänkirjaamisen jälkeen musherin on mahdollisimman nopeasti ilmoitettava kuolleesta koirasta kilpailuhenkilökunnalle, kilpailupäällikölle tai eläinlääkärille. Musher saa jatkaa kilpailua vain ylituomarin tai kilpailupäällikön ja/tai eläinlääkärin luvalla. Musher hylätään kilpailusta jos hän on pahoinpidellyt/kohdellut kaltoin koiraa tai muuten aiheuttanut koiran kuoleman. Musher myös hylätään jos hän on saanut kilpailuhenkilökunnalta kehoituksen jättää koira pois valjakosta jollakin edellisellä checkpointilla. Musherin hylkäämiseen myös johtaa jos kuoleman on aiheuttanut nestehukka tai hypotermia.

Protestointi

Protestit tulee jättää kirjallisena ylituomarille tunnin kuluessa maaliin tulosta.

Järjestäjä pidättää oikeuden sääntömuutoksiin, kaikista muutoksista ilmoitetaan kilpailun facebook- sekä instagram-sivustoilla, jo ilmoittautuneille kilpailijoille ilmoitetaan sähköpostitse.